Op de Golanhoogte

Op de Golanhoogte

Waar de ruïnes aan de strijd doen denken,
die hier gevoerd werd voor de veiligheid
van die de hel al eeuwenlang wil krenken,
bood eens een vrijstad hun geborgenheid.

Hier heeft wellicht een vluchteling gelopen
op weg naar Golan, eer hem wraak verdierf.
Het sterven van een ander deed hem hopen:
vrij was hij, als de hogepriester stierf.

Waar is nu hier een vrijstad voor wie duchten
dat wraak hen doodt, door helse haat gevoed?
Waar is een hogepriester voor wie vluchten
naar veiligheid, ja naar het hoogste goed?

De Heere Jezus kan van wraak bevrijden.
Hij is de Vrijstad en de Hogepriester beide.

Toelichting
Het is indrukwekkend om op de Golanhoogte rond te rijden, een gebied dat Israel van Syrië heeft ingenomen en niet terug wil geven. Van hieruit werd er uit de hoogte niet alleen neergezien op het land Israël, maar ook veelvuldig geschoten als blijk van de helse wens om Israel van de aardbodem te verdelgen . Zo’n hoogvlakte biedt een ideale positie in oorlogstijd en daarom heeft Israël zich hier dan ook gevestigd, bedrijven gesticht en versterkingen tegen de vijand gebouwd. Ik heb er de verdedigingswerken gezien, maar ook oude opgravingen van kerken en synagoges, een groot wijnbedrijf, waar wijnen uit de wijngaarden in dit gebied worden bereid om verzonden te worden over heel de wereld en nog veel meer dat er blijk van gaf dat het gebied dat Israel in 1967 annexeerde, gewoon geëxploiteerd wordt. Maar als onze gedachten teruggaan naar de Bijbeltijd dan denken we aan de vrijsteden, waar de plaats Golan in Bazan er een van was. Een onbedoelde doodslager vluchtte naar zo’n vrijstad om de bloedwreker tot ontkomen. In de vrijstad was hij veilig tot de dood van de hogepriester. Is die geborgenheid hier nu nog te verkrijgen, nu helse haat dood en verderf wil zaaien? Er is geen aardse hogepriester meer, maar je wenst ieder hier toe, zowel Jood als Arabier, die enige Hogepriester te kennen, die de betekende zaak van de vrijstad is en die ook de Hogepriester is, wiens dood de ware vrijheid kan geven. Zijn wij al naar Hem gevlucht?